reede, juuni 03, 2016

Ossinovskil on estofoobia.


1. Juuni pinnisid riigikogu infotunnis EKRE saadikud  Ossinovskit tema estofoobia ja põhiseadusliku korra vastaste avalduste eest.

Paneme jupi stenogrammist siia:


Aseesimees Jüri Ratas:
"Liigume edasi teise küsimuse juurde, mille on esitanud Riigikogu liige Martin Helme. Sellele vastab valitsusliige tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, kes on täna peaministri ülesannetes. Teema on ministri suhtumine põhiseaduse preambulisse. Martin Helme, palun!"

Martin Helme:
"Aitäh, härra asespiiker! Lugupeetud minister! Ma ei hakka teile meie põhiseaduse preambulit tsiteerima, ma loodan, et see on teil peas. Te olete viimastel aegadel esinenud väga teravate estofoobsete seisukohtadega Eesti rahvusriigi suhtes – olete välja öelnud, et Eesti rahvusriik on ohtlik ja on düstoopia. Ma meenutan siiski teile teie ametivannet. Selles te ütlete, et te tõotate pühalikult jääda ustavaks Eesti Vabariigi põhiseaduslikule korrale ning pühendada oma jõu Eesti rahva heaolu ja tuleviku kindlustamisele. Kui te nüüd tegelikult pühendate oma jõu rahvusriigi lammutamisele ja demoniseerimisele, siis kas te ei leia, et te rikute oma ametivannet, õõnestate põhiseaduslikku korda ja tegelikult peaksite ameti maha panema?"

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski peaministri ülesannetes:
"Aitäh! Preambulis toodud eesti keele ja kultuuri säilitamine ja arendamine on loomulikult põhiseaduslik imperatiiv. Seda peame silmas pidama kõigis oma otsustes, nii valitsuses kui ka Riigikogus. Ja valitsuse poole pealt võin öelda, et oleme seda ka teinud. Samas, eesti keele ja kultuuri arendamine muidugi ei tähenda seda, et me tõrjume suure osa kaasmaalasi oma ühiskonnast primitiivsete bioloogiliste argumentidega. Olete ju ka teie jõudnud ühes oma sõnavõtus nii kaugele, et hakata eestlust mõõtma nahapigmendi rakkude aktiivsuse kaudu. See on minu hinnangul põhiseaduse kohaselt keelatud, moraalselt tülgastav ja ka lihtsalt ebainimlik.
Põhiseaduse § 10 ütleb, et Eesti ühiskonna üks aluspõhimõte on sotsiaalne õigusriiklus ja inimväärikus ning § 12 ütleb, et meie ühiskond kohtleb kõiki inimesi võrdselt. Mina usun, et kõik Eestis elavad inimesed on Eesti inimesed – nad on omad, nad panustavad sellesse ühiskonda iga päev, see riik on ka nende oma ja selles mõttes on nad põhiseaduse mõttes osa Eesti rahvast. Ma olen veendunud, et Eesti rahvast rääkides on rumal otsida definitsiooni inimese geenianalüüsi teel või väljanägemist hinnates. Kindlasti selgub siis igasuguseid huvitavaid tõsiasju, millel ei ole siinkohal mingisugust puutumust põhiseadusega. See ei ole muidugi ainult rumal ja teaduslikult küündimatu, vaid ka sügavalt ohtlik. Nii et selles mõttes mina pean igal juhul Eesti põhiseaduse täitmist väga tähtsaks ja kutsun üles ka teid sedasama tegema."

Aseesimees Jüri Ratas:
"Esimene täpsustav küsimus. Martin Helme, palun!"

Martin Helme:
"Härra minister! Ohtlik on see, kui valitsuse ministrid arvavad, et opositsiooni sõnavõtud on ohtlikud. See on esimene samm autokraatia kehtestamisel. Kui te räägite sellest, et suur osa Eesti ühiskonnast on idiootlik või idioodid, siis te tegelete vihakõnega Eesti ühiskonna vastu ja eelkõige Eesti rahva vastu. Mina ei ole mitte kusagil rääkinud mingist nahapigmendist, see on puhas teie retoorika, viha külvamine ühiskonnas, see on valetamine ja viha külvamine ühiskonnas. Kui sotsid käivad ja nurisevad selle üle, et Eestis on poliitiline debatt läinud väga teravaks, siis eelkõige kannavad süüd selle eest sotsid, kes käivad ja valetavad ja külvavad viha ja teevad maha Eesti põhiseaduslikku korda, sest te tsiteerisite valesti Eesti põhiseaduse preambulit, seal öeldakse, et meie ülesanne on tagada eesti rahvuse ja kultuuri säilimine läbi aegade. See ei tähenda, et siin teisi inimesi ei võiks olla. See ütleb, mis on Eesti riigi ülesanne."

Aseesimees Jüri Ratas:
"Palun küsimust!"

Martin Helme:
"Ma küsin uuesti: miks te kõnelete vihakõnega Eesti rahva vastu? Aitäh!"

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski peaministri ülesannetes:
"Aitäh! Te unustasite eesti keele säilitamise põhiseaduse preambulit tsiteerides. Küsimus ongi lõppkokkuvõttes selles, et loomulikult on Eesti riigi mõte arendada eesti keelt ja kultuuri. Küsimus on lihtsalt selles, missuguste kriteeriumide alusel hinnatakse seda, kellel on õigus kuuluda Eesti ühiskonda. Mina, lähtudes põhiseaduse mõttest, arvan, et inimeste lahterdamine erinevate nendest mittesõltuvate tunnuste alusel on lubamatu. Teie ja mõned teie erakonnakaaslased on seda pidanud heaks mõtteks ja seda ka avalikult välja öelnud, rääkides nahavärvist. Mina pean ütlema, et inimeste liigitamine bioloogiliste tunnuste alusel on ajaloos läbikäidud etapp. Kunagi tegi seda üsna hoogsalt minu kodukooli Tallinna Reaalkooli kuulsaim vilistlane Alfred Rosenberg, kes hiljem küll Nürnbergis üles poodi, aga enne seda jõudis ta oma pseudoteaduslike teooriate abiga teha väga palju kurja, miljonid inimesed said surma. Ma arvan, et ka teil ei tasu selliste mõtetega flirtida, see teeb väga paljudele inimestele haiget, ohustab Eesti sisemist rahu ja välist julgeolekut ja selle kaudu ohustab see tegelikult ka eesti keelt ja kultuuri. Aitäh!"

Aseesimees Jüri Ratas:
Üks kohapeal registreeritud küsimus palun, Mart Helme!

Mart Helme:
"Aitäh, härra eesistuja! Lugupeetud minister! Teie jutt on uskumatult viljakas fantaasia, mille kokkuvõtteks ma ütleksin, et teie filosoofia ja ideoloogia kohaselt inimeste lahterdamine maailmavaate alusel on okei. Ja te panete meile suhu sõnu, mida me ei ole kasutanud. Me ei ole kedagi liigitanud nahavärvi ega bioloogilise kuuluvuse alusel ja kõik see, millele te viitate, ilmselt seoses Ruuben Kaalepi Ameerika-sõiduga, on ju vasakpoolse mõttekoja definitsiooni tulemus, kes ütleb, et see oli rassistide kokkutulek. Oli või? Kas te olite seal? Kas te teate, mida seal räägiti? Olete te lugenud neid ettekandeid? Ei ole ju. Aga võtate suu vett täis. Ärge võtke!
Aga minu küsimus on väga lihtne. Teie olete siin praegu ministri positsioonis tänu sellele, et Eesti rahvas on väga salliv, väga omaks võttev ja andnud ka teile, kes te ei ole päritolult põliseestlane (Juhataja helistab kella.) võimaluse Eesti riigi eesotsas olla."

Aseesimees Jüri Ratas:
"Hea küsija! Teie aeg!"

Mart Helme:
"Ma küsin: kas te aktsepteerite seda, et Eesti rahvas on salliv?"

Aseesimees Jüri Ratas:
"Hea küsija, teie aeg!"

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski peaministri ülesannetes:
"Aitäh! Eesti Vabariigi põhiseadusel on kaks aluspõhimõtet. Esiteks, nagu juba öeldud, eesti keele ja kultuuri säilitamine ja arendamine. Ja teiseks see, et me kohtleme kõiki Eesti inimesi võrdselt, meie riigi aluseks on inimväärikus, demokraatia, õigusriiklikus ja võrdne kohtlemine. Selle põhiseaduse on võtnud vastu rahvahääletusel Eesti inimesed. Nad on seda teinud täiesti teadlikult, mõistes seda, et tänapäevast rahvusriiki ongi võimalik üles ehitada ainult nendest põhimõtetest lähtudes. Selles mõttes loomulikult on Eesti inimesed olnud õigel teel. Ja valdav osa Eesti inimestest on head inimesed ja on jätkuvasti õigel teel.
Küll aga olen ma märganud seda, et teatud poliitiliste punktide otsingul või muudest kirgastumistest tulenevalt on meil ka siin Riigikogus tekkinud isikuid, kes on seadnud kahtluse alla Eesti põhiseaduse fundamentaalsed mõisted ja mõtted. Selles kontekstis on see, ma arvan, kahetsusväärne. Loomulikult, igal inimesel on õigus oma arvamusele, aga täpselt samamoodi on ka kõikidel teistel inimestel õiguse selle põhiseadusevastase retoorikaga mitte nõustuda ja nii lihtne see lõppkokkuvõttes on.
Kordan veel kord: inimeste diskrimineerimine, nende lahterdamine, olgu selleks sugu, nahavärv, mingid teised veendumused, nende pidamine vähem täisväärtuslikeks ühiskonnaliikmeteks selle põhjal on põhiseadusevastane ja on ka ebainimlik. Veel kord kutsun teid üles sellistest loosungitest hoiduma."


Allikas:




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.