esmaspäev, juuli 11, 2016

Millist kindlusetunnet annab Nato Balti riikidele?


Strateegia ja turvalisuuspoliitika uurija, sõjateaduste uurijalt, Pekka Visurilt küsiti, millist kindlusetunnet annaks Nato Balti riikidele, oma 1000 sõdurite paigutamisega Poolasse ja Baltikumi? Ja kas NATO tippkohtumisel Varssavis oli Soome jaoks midagi olulist?


See on rohkem lipuga vehkimine, vajadusel poleks neist mingit kasu. Olukorda on püütud võrrelda Ukrainaga, kuid tugevaid, sõjalisstrateegilis põhjendusi sel pole.... Nato on selgelt tunistanud, et Venemaa poolt poleohtu. Ja polegi mingit loogikat, miks Venemaa Baltimaid ründaks. Läänemeri on Venemaale eriti tähtis kaubavahetuse pärast, (ligi pool eksporti), majandus Saksamaaga, gaasitoru. Pole tõenöoline, et kumbki osapool alustaks sõjatoiminguid Läänemere piirkonnas. Krimmi saamine ega ka Venemaa vaheleastumine Ukraina segaduses on täiesti erinevad konfliktid, kuid need on peegeldunud siia ja võidurelvastumise näol on ohtlik võimalus kui seda ei saada lõpetada.

Nüüd tuleb oodata, kuidas Venemaa reageerib Natole toimingule. Suurriikidel on komme vastata omal poolel samaga. Järgmisel nädalal on Venemaa ja Nato nõupidamine, kus arutatakse ka turvalisuse lisamist Läänemere piirkonda. Soome pakub omalt poolt välja lennuliikluse ja vahejuhtumite vähendamist.
Rootsi ja Soome on Nato kaaslased (mitte liitlased!), hetkel on kõik rahul, kuid pole teada, kuidas praktikas võib asi välja näha. Rootsi ja Soome on selgelt välja öelnud, et kaitsevad oma maad ise ja ei lase teistel oma maad sõjaliselt kasutada.

Soomel pole poliitiliselt ega sõjaliselt õige Natoga liituda, Kasu asemel oleks hoopis kahju. Ja Soome pole nüüd ega ka lähitulevikus rünnakualune maa, vähemalt omal põhjusel mitte ja Soomet ei saa kergesti kasutada sõjategevusel, sest see tähendaks Soome rüdamist ja neid põhjusi siin ei ole, kuid Nato poolt on olnud palju pingutamist selle nimel, et on saanud teatud viisil nii Rootsit kui ka Soomet ära kasutada, seda ka Balti maade kaitsmisel ja see pole ka kuigi selge asi. Räägitakse, et Nato tahab kasutada Soome lennujaamasid Baltikumi kaitsel. Venemaal on kaasaegne relvastus.

VAATA VIDEOT SIIT

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.