laupäev, august 13, 2016

Mehi on vaja, mitte pokemone, mehi, kes läheks ja seisaks oma talude eest!

Maria Kaljuste jagas ühte arvamust mis värskelt peale arvamusfestivali Annela Laaneots -alt kirjutatud sai-  Mehi on vaja, mitte pokemone, mehi, kes läheks ja seisaks oma talude eest, KIRJUTAB JUURDE MARIA KALJUSTE!

See, mida lubas endale eile Arvamusfestivalil toimunud presidendidebatis Allar Jõks (repliik Mailis Repsile, et ta ei saa temaga ühtesse asuda, sest ta naine on kaasas), on äärmiselt hoiatav märk, mis minu jaoks hakkas kõlama häirekellana. Me ei tohi endale sellist labast ja isegi nilbet repliiki (jah, kusjuures see kõlas presidendidebatis!) lubavat presidenti saada.
Põhjendan kohe, head FB sõbrad (Taavi, jne, kes te nüüd kohe püsti kargate ja töistel ja parteilistel põhjustel eesliinile viskute).
Esiteks – see repliik on sama lubamatu kui „lubas“ endale üks praegune minister paari aasta eest Kaja Kallase ja Kadri Simsoni aadressil.
Teiseks – Eesti president peab olema Eestile vaimne majakas. Eestile, kus kõrgharidusega naisi lõpetab ülikoole rohkem kui kõrgharidusega mehi ja kus on Euroopa üks suuremaid palgalõhesid. Ka peaminister möönis, et talle meeldiks, et valitsuse ministrite seas oleks rohkem naisi – siis kui Keit Pentus-Rosimannus oli pildil ainsa lillebuketikandjana. Vähemalt sõnadki siis toona, praktika käigus on õnneks paremaks läinud;) Kuidas saab aga olla president, vaimne majakas, inimene, kes ei taju oma väärtuslikku rolli kogu rahva vaimse liidrina, vaid lubab endale (kordan, presidendidebatis!!!) taolise alandava repliigi naissoost vastaskandidaadi arvel. Ühiskonnas on väga olulised väärtused, ja neid peaks kandma vaimse liidrina ka president. Ok, võite väita, et Jõks eksis, libastus (võimalik!), et see „oli vaid nali“, ent selle käigus paljastus inimese sisu. Selliseid väärtusi naiste suhtes kandev (poole Eesti suhtes kandev) inimene ei saa olla vaimne majakas.
Kuna täna on teine Arvamusfestivali päev, meenutan möödunudaastast Arvamusfestivali, kus oli diskussioon naistest juhtidena – et miks neid Eestis tippjuhtide seas palju pole ja mis on põhjused. Kutsusin ka seal üles eestlasi Setomaale õppima, kuidas toimib ühiskond, kus tähtsus pole sool, vaid inimese sisul. Ütlesin toona seda nii eelmise Setomaa ülembsootskana (Setomaa 13 ülembsootskast -midagi analoogset kui Eestis president kui kuidagi katsuda tõmmata paralleeli- on 4 naised) kui kordan ka käesoleva aasta kogemusele tuginedes, kus Setomaa ja Setomaa ümbruse valdade vahel on toimunud ühinemisläbirääkimised ja kus nii mõnedki vallavanematest on naissoost. Iial, mitte iial, pole tehtud labaseid seksistlikke märkusi. Iga vallavanem on seisnud ja läbirääkinud oma valla eest vallavanemana, isikuna ja ükski meessoost volikogu liige või valla juht pole selle aja jooksul teinud labaseid seksistlikke märkusi.
Suure rahvusvahelise korporatsiooni oma valdkonna endise juhina Eestis, Lätis ja Leedus kinnitan samuti, et juhtkonna koosolekutel ei kõlanud iial naissoost juhtkonna liikmete aadressil (keda oli peale minu veel päris mitu) seksistliku alatooninagi repliike. Kogu aeg oli fookuses sisu, kompetents.Siit saab edasi arendada mõtet, miks eetlastest naisi on kõrgetel kohtadel rahvusvahelistes organisatsioonides, ent Eestis väga mitte..
Vaadake ümberringi: Eesti poolt eeskujuks peetavatel riikidel (Saksamaal ja Inglismaal, näiteks) on juhid naised. Lätil, Leedul ja Soomel on/on olnud hiljaaegu presidentideks naised. Millega ma ei taha öelda, et praegu peaks saama presidendiks puhtalt soo tõttu (näiteks Marina Kaljurand, sest ta on naine) – kindlasti mitte. Vaid et seal ühiskondades on paigas normaalsed väärtused, mis lasevad tippjuhiks tõusta inimesel tulenevalt tema kompetentsist.
Presidendiks peab saama sisu tõttu – olenemata soost -, ja Allar Jõks paljastas eile oma labase repliigiga enda shovinistliku sisu. Millega ma jõuangi tagasi algusesse – häirekella juurde – tagasi. Me ei tohi endale sellist labast ja isegi nilbet repliiki (jah, kusjuures see kõlas presidendidebatis!) lubavat presidenti saada. Kui joondume tema järel, juhataks sealt majakast plinkiv valgus meid karile (juhul, kui me muidugi soovime ühiskonda, kus tähtis on inimese sisu).
Kutsun jätkuvalt üles Setomaale õppima, nagu ka möödunud aastal, et kuidas pidada väärikalt, kõiki liikmeid austavalt ja väärtustades, kogukonda/riiki, kus olulisim on inimese sisu. No ja kui te Arvamusfestivalil olete, astuge täna kell 12.30 läbi kultuurialalt, kus arutame (mehed ja naised, paneliste nii ühest kui teisest soost;), pärimuskultuuri kandmise vajalikkusest ühiskonnast. Saate ka sealt vihjeid..

POSTITUSE ASUKOHT ON SIIN

2 kommentaari:

  1. Täielik mats see jõks, uskumatu. Selline ei sobi kindlasti presidendiks

    VastaKustuta
  2. Jöksil vöib olla ka selline probleem ,kui mölapidamatus. See ei ole vaimne haigus aga ettevaatlikuks teeb kyll.Presidenti sellise diagnoosiga ei sooviks.

    VastaKustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.