laupäev, september 10, 2016

Ilves kutsus "demokraatia kaitseks" sularahast loobuma!

President Toomas Hendrik Ilves leiab, et demokraatia kaitseks oleks parim viis sularahavaba ühiskond, vahendas ERRi uudisteportaal.

Ilves käis selle idee välja tänasel Avatud Ühiskonna Foorumil „Venemaa Euroopas: mida toob tulevik?“, kus ta ta märkis, et nn pehme jõu kasutamise meetodite tipus on jälitamatu sularaha. Ta tõi näiteks altkäemaksu andmise ja parteide rahastamise.
Ilves märkis, et riikides, kus demokraatia on nõrk, lokkab korruptsioon, kus sularaha mängib olulist rolli. Seetõttu leiabki Eesti riigipea, et kaotades sularaha, saaks demokraatiat märgatavalt tugevdada. Tema sõnul on tehnoloogia selleks valmis.
Nii jääks tema sõnul ära olukord, kus Saksamaal valimised kaotanud poliitik leiaks põhimõtteliselt juba järgmisel päeval töö Gazpromis.
"Nõrk demokraatia ja korrumpeerunud ühiskond käivad käsikäes ja anonüümne sularaha on kahtlemata korruptsiooni võimendi. Korruptsiooni vastu aitab võidelda ainult läbipaistvus rahatehingutes. See on küll väga radikaalne idee, aga selle tagaks sularaha kaotamine ja jälgitavad rahaülekanded," ütles president.
Ilves tuletas meelde, et näiteks 500-euroseid ei võeta ringlusest ilmaasjata, sest kasutajate seas oli märkimisväärne hulk kurjategijaid.

1 kommentaar:

  1. Mis järgmiseks tuleb? Kas kaotame ära interneti, sest esineb suurel hulgal arvuti ja interneti kuritegusid? Ja põhjendame sellega, et ka FBI arvutitesse on sisse murtud. Nii ikka ei saa, et kui kurjategijad on kuritegelikult kasutanud headel otstarvetl kasutatavaid asju, siis keelame selle asja kasutamise ära.

    VastaKustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.