reede, september 09, 2016

Martin Helme seab kahtluse alla Kaljuranna kandideerimisõiguse.


EKRE riigikogu fraktsiooni esimees Martin Helme leiab, et Marina Kaljuranna otsus presidendiks kandideerida sööb eelkõige Reformierakonna kandidaadi Siim Kallase hääli valimiskogus, aga kahjustab ka IRL-i ja Vabarekonna kandidaadi Allar Jõksi šansse.
Niisiis, Kaljurand ikkagi kandideerib. Astus lausa ministri kohalt tagasi, et võimendada oma märtri mainet ja kasvatada kaastunde kapitali. Kuidas see valimiste dünaamikat muudab?
Eelkõige sööb ta muidugi ära Kallase hääli, aga küllap võtab ka mingi osa sood, mis tähendab, et kahjustab ka Jõksi šansse. Meid see väga ei kõiguta, pigem teeb ta Mardi võimalused paremaks, sest ajab hääli veelgi rohkem lõhki ja toob teise vooru saamise läve allapoole.
Ma muidugi näen praegu selgelt, kuidas toimub infooperatsioon ehk katse kloppide üles (meedia)hüsteeria, mille laineharjal tahetaksegi olematu poliitkogemuse tõttu lihtsasti suunatav mitte-eestlane presidendiks upitada. Ilmselt on paljudel juba meelest läinud, kuidas neid osavalt manipuleeriti Ilvest presidendiks laulma. Alles pärast saadi aru, millise reha otsa oli astutud. Nüüd tahetakse inimesed sama reha peale panna astuma.
See hüsteeria või maania peab aitama varjata asjaolu, et Kaljurand on Reformierakonna ühe tiiva käepikendus. Hüsteeria on vajalik, et ratsionaalne loogika - ütled Marina, mõtled Autorollo ja härra Nilsson - ei pääseks kõlama.
Ja teiseks on see vajalik, et üles ei tuleks küsimust tema õigusjärgsest kodakondsusest. Meile teadaolevalt sai ta kas 1991. aasta lõpus või 1992. aasta alguses kodakondsuse mitte õigusjärgsuse alusel vaid valitsuse eriotsusega. Väga sobivalt on valitsuse selle perioodi arhiiv pandud praegu kolima ja toimikuid ei ole võimalik leida. Seadus ütleb, et kandidaat peab esitama tõestuse oma õiguse kohta kandideerida. Seega on see Kaljuranna kohustus esitada dokumentaalne tõestus mitte oma kodakondsuse kohta, vaid oma kodakondsuse õigusjärgsuse kohta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.