laupäev, september 10, 2016

Talibani eriüksus sõdib kahel rindel.

Afganistani islamistlik terrorirühmitus Taliban on võtnud kasutusele uudse taktika: loonud omaenda eriüksuse, mille abil tõhusamalt võidelda nii Kabuli valitsusvägede kui ka konkureeriva grupeeringu Islamiriik (ISIS) vastu.

Punase Rühma (puštu keeles Sara Khitta) nime kandev eriüksus loodi juba eelmise aasta oktoobris, kirjutab BBC. Väeosa koosnevat ligi tuhandest põhjaliku väljaõppe saanud võitlejast. Kui uskuda ajakirja The Diplomat, on liikmeid samas vaid ligi 300.
Mõlemal juhul on nad jõudnud endast lahinguväljal märku anda ja aidanud islamistidel oma kaotusi vähendada.
«Talibanil on hästi relvastatud ja vormirõivaid kandvad üksused, mis on varustatud öövaatlusseadmete ja moodsate relvadega,» vahendas Reuters valitsusjõudude erivägede komandöri Sayed Muradi. Veidi rohkem kui nädala eest õnnestus tal Talibani rünnak Helmandi provintsis tagasi tõrjuda, kuid oli tunda, et vaenlase tase on kõrgem.
Punase Rühma relvastusse kuuluvad Muradi sõnul 82-millimeetrise kaliibriga raketid, raskekuulipildujad ning Ameerikas valmistatud automaadid. Üksus olevat võtnud omaks ka uue taktika – selle asemel, et rünnata otse politseijaoskondi ja kontrollpunkte, pööratakse rohkem tähelepanu varustusteedele ja infrastruktuurile.
Olukord on eriti pinev Helmandi provintsi pealinna Lashkar Gah juures, kuhu Kabul on saatnud lisajõude. Kohalikel elanikel endil on sõjast kõrini ja nad soovivad vaid rahu. «Eelistame elada praeguse valitsuse all, aga igal juhul mitte sellistes tingimustes,» jutustas Reutersile Abdul Khaliqi nimeline elanik.
«Valitsus peaks Talibanist lahti saama või siis laskma neil siia tulla ja valitseda,» lisas üks teine mees.
Samal ajal käivad tõsised lahingud ka Talibani ja ISISe vahel, viimase sõjaline juhtkond koosnevat BBC andmeil suuresti endistest pettunud Talibani sõjapealikest. Samuti meelitab noori mehi ISISe pakutav suurem tasu – ligi 500 dollarit (442 eurot) kuus.
Suurem osa verevalamisest on aset leidnud Nangarhari, Helmandi, Farahi ja Zabuli provintsides, mõlemal poolel on hukkunud sadu võitlejaid. Kaks rühmitust kuulutasid üksteisele sõja eelmise aasta jaanuaris.
Talibani eriüksuse edu on tõstatanud küsimuse, kust on võitlejad kogu oma varustuse saanud? Ühe versiooni järgi on tegemist Talibani saagiga rünnakutes valitsusvägede baasidele. Samal ajal pole välistatud, et korrumpeerunud ametnikud on ameeriklaste abiga saabunud lahinguvarustuse omakasu nimel lihtsalt edasi hangeldanud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.