esmaspäev, november 21, 2016

Eestist Soome põgenenud asüülitaotleja saadetakse tagasi kodumaale Malisse

Noormehele taotletakse Malist uued dokumendid ja seejärel saadetakse ta Eestist välja.
Eelmise kolmapäeva hommikul toodi Eestisse tagasi Soome põgenenud ja sealt välja saadetud Mali noormees Kaourou Sacko. Ta põgenes Eestist Soome, olles Eestilt asüüli taotlenud. Teadupärast ei saa eri riikides ühel ajal asüüli taotleda ja protsess tuleb lõpetada riigis, kus see algatati.
Nüüdseks 20-aastane Sacko saabus Eestisse 18-aastasena Venemaalt, ujudes koos kaaslastega üle Piusa jõe. Üks kaaslane uppus, Sacko ja teine kaaslane võeti Põlvamaal kinni. Sacko küsis Eestilt asüüli ja teda hoiti otsuse tegemise ootel üle kahe aasta Harku kinnipidamiskeskuses vanglatingimustes kinni. Sacko väitel käis ta Malis jalgpallikoolis ja läks Venemaale, et professionaalsel tasemel jalgpalli mängida. Ent Venemaal oli ta üksnes õpipoisi staatuses.
Soomest tahtis ta minna Rootsi ja sealt võib-olla Prantsusmaale, et jalgpallurina töötada.
Eestis sai ta varjupaigataotlusele PPA-lt keelduva otsuse. Seejärel esitas Sacko uue varjupaigataotluse, aga PPA tegi sellegi kohta keelduva otsuse. Sacko vaidlustas otsuse halduskohtus. Kohus võttis kaebuse menetlusse ja andis Sackole õiguse kuni kohtuotsuseni Eestis viibida.
Lahkus omavoliliselt
Septembri lõpus vabastati Sacko Harkust ja saadeti Vao varjupaigataotlejate majutuskeskusse. 17. oktoobril lahkus ta Vaost omavoliliselt ja jäi kadunuks. Eelmisel nädalal tabasid ta Soome politseinikud. Sacko üritas Soomelt varjupaika taotleda, kuid Soome andis ta Eestile üle, tuginedes Dublini konventsioonile, mille järgi vastutab inimese varjupaigamenetluse ja väljasaatmise eest riik, kus ta kõigepealt varjupaika taotles.
Harku keskuses viibiv Sacko ütles reedel telefoniintervjuus, et lahkus Eestist, sest sai oma advokaadilt teada, et tuleb jälle negatiivne otsus. „Mind oleks kindlasti jälle vanglasse pandud,” märkis ta. Piletid laevasõiduks olevat ostnud talle sõber. Soomest tahtis ta minna Rootsi ja sealt võib-olla Prantsusmaale, et jalgpallurina töötada.
PPA otsus jäi jõusse
Halduskohus jättis eelmise nädala teisipäeval PPA otsuse jõusse. „Sellest hetkest kuulub ta väljasaatmisele,” ütles PPA pressiesindaja Tuuli Härson. „Ka selle otsuse puhul on tal endiselt kaebeõigus, kuid see saab toimuda esindaja kaudu ja sellel ajal tal Eestis viibimise õigust ei ole.”
Härson selgitas, et kuna Sackol pole dokumente, paigutatakse ta väljasaatmise korraldamiseks taas Harku kinnipidamiskeskusse. Talle taotletakse koduriigist uued dokumendid ja seejärel saadetakse ta riigist välja.
Allikas: Delfi

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.