esmaspäev, november 28, 2016

Prantsuse konservatiivid valisid presidendikandidaadiks traditsioonilisi pereväärtusi esindava ja immigratsiooni vastase Filloni.

Prantsuse konservatiivid valisid pühapäeval järgmise aasta presidendivalimistel oma kandidaadiks Francois Filloni, selgus esialgsetest valimistulemustest.

Esialgsed tulemused näitavad, et Fillon võitis vastaskandidaadi Alain Juppé ees suure edumaaga, vahendasid BBC ja Reuters.
Kui veidi üle poole valimisjaoskondadest olid tulemused teatanud, oli Filloni poolt antud 68,4 protsenti häältest.
Juppé tunnistas juba valimiskaotust ja kinnitas, et toetab valimistel Filloni.
Nädal tagasi peetud esimeses voorus edastas 62-aastane Fillon samuti kindlalt Juppéd (71) ja ekspresident Nicolas Sarkozy'd, kes pudenes konkurentsist.
Filloni peeti algusest peale soosikuks. Ta on lubanud viia riigis läbi radikaalsed muutused ja keskenduda võitlusele islamiekstremismiga.
Fillon esindab traditsioonilisi pereväärtusi ja on lubanud kärpida immigratsiooni Prantsusmaale "miinimumini".
Juppé nägemus Prantsuse ühiskonnast oli rahumeelsem ning tugines usuvabaduse ja etnilise mitmekesisuse austamisele.
Vastakad on ka kandidaatide vaated Venemaale ja selle presidendile Vladimir Putinile. Fillon pooldab tihedamate sidemete loomist ja Venemaale Ukraina agressiooni eest kehtestatud sanktsioonide tühistamist. Ta näeb Venemaas partnerit võitluses äärmusrühmitusega ISIS.
Fillon oli peaminister 2007.- 2012. aastal Sarkozy valitsuses.
Vabariiklaste presidendikandidaati peetakse valitsevate sotsialistide ebapopulaarsuse tõttu kindlaks teise vooru pääsejaks aprillis ja mais peetavatel presidendivalimistel. Seal tuleb tal ilmselt kokku minna paremäärmusliku Rahvusrinde (FN) kandidaadi Marine Le Peniga.
Ametisolev sotsialistist president François Hollande on lubanud teatada kandideerimisotsusest lähinädalail. President on öelnud, et taotleb teist ametiaega vaid juhul, kui tal õnnestub tunduvalt vähendada tööpuudust.
Filloni hinnangul näitas valimistulemus kutset tegudele
Fillon ütles, et valimistulemus näitas kutset tegudele ja lubas ühendada kõik parempoolsed jõud.
"Prantsusmaa soovib tõde ja Prantsusmaa soovib tegusid," ütles Fillon juubeldavatele toetajatele. "Ma luban kaasata kõik, kes tahavad oma riiki teenida," lisas Fillon.
"Meil on vaja meest, kellel on piisavalt autoriteeti. Kui selles riigis tahetakse muutusi läbi viia, siis on vaja rusikaga lauale lüüa. Me ei saa järele anda tänavakäratsejatele," põhjendas Fillonile hääle andnud personaliülem Christophe Mordelet.
Allikas: ERR

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.