esmaspäev, november 21, 2016

Saksa ajakirjanik Konstantin Richter kirjutab Merkeli soovist - olla maailmapäästja


Saksa ajakirjanik Konstantin Richter kirjutab Merkeli soovist - olla maailmapäästja, kuid kahtleb selle võimalikkuses. Sakslasi ja kõiki inimesi kutsutakse üles olema demokraatia kaitsevalliks.

Merkel käitus väga vaba maailma liidrina, kui ta õnnitles Trumpi eelmisel nädalal toimunud pressikonverentsil. Samas ta meenutas Trumpile, kui tähtis on inimväärikus, vähemuste austamine jne – ja siis lisas, et nendele väärtustele tuginedes ta oleks õnnelik Trumpiga koos töötades.
See kõlab natuke avaldusena, mida USA presidendid on tavaliselt teinud uue liidri valimise puhul Ladina-Ameerikas ja ka sõjajärgsel Saksamaal. Merkel õpetab nüüd USAd nagu USA õpetas sõjajärgsel ajal Saksamaad.
Kuid Merkel ja vaba maailma liider? Merkel unustab tähtsa asjaolu. Maailma võimsaim sõjaline jõud USA säilitab oma staatuse maailma geopoliitilise superjõuna, ükskõik milline saab olema Trumpi välispoliitika. Saksamaal on vaid Bundeswehr – suhteliselt hambutu kollektsioon
180 000 sõdurist, millel puudub nii rahvusvaheline prestiiž kui ka tuumarelv.
Merkel on eelkõige tehnokraat ja tal puudub vajalik karisma globaalse liikumise juhtimiseks parempoolse populismi vastu, mida nüüd oleks vaja.
Saksamaal ja kogu Euroopas liigub Merkeli poliitiline võim vaid langevas trajektooris. Merkeli põgenikepoliitika andis Saksamaal parempoolsetele populistidele neid ühendava loosungi ,,Merkel peab lahkuma''. Praegu annavad kõik küsitlused AFD partei toetuseks 15%. Õnneks Saksamaa parempoolsed populistid pole leidnud oma Trumpi ja nende aeg kulub omavahelistes nääklustes.


Allikas: Politico

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.