pühapäev, november 27, 2016

Võitlus jätkub | Clintoni nõusolekul loetakse Wisconsini hääled üle

Wisconsini ametnikud loevad USA presidendivalimistel osariigis antud hääled uuesti üle. Osariigis sai napi võidu vabariiklane Donald Trump.
Häälte ülelugemiseks esitas ametliku taotluse Jill Stein, kes oli Roheliste Partei kandidaat. Ta on lubanud esitada taotlused häälte lugemiseks ka Michigani ja Pennsylvania osariigis, vahendas BBC.
Demokraatide presidendikandidaadi Hillary Clintoni kampaania advokaadid teatasid, et osalevad samuti Wisconsini häälte ülelugemises, kuid peavad siiski väga ebatõenäoliseks, et sellest valimistulemused muutuvad.
Clintoni kampaania nõunik Marc Elias ütles, et ei ole mingeid tõendeid, mis võimaldaks järeldada, et valimisi saboteeriti. "Kuid meil on kohustus enam kui 64 miljoni ameeriklase ees, kes andsid oma hääle Hillary Clintoni poolt, osaleda neis protseduurides, et teha kindlaks, et valimistulemused oleks õiged," lisas ta.
Valimiste lõpptulemuse muutumiseks, peaks kõigis kolmes osariigis hääletuse tulemused ümber lükkama, kuid analüütikute sõnul on see väga ebatõenäoline.
Stein tahab väidetavalt olla kindel, et arvutihäkkerid ei moonutanud tulemusi Donald Trumpi kasuks.
Wisconsini valimiskomisjon teatas, et sai kaks avaldust häälte üle lugemiseks - Jill Steinilt ja tänavu demokraatide presidendikandidaadiks püüelnud ärimehelt Rocky Roque De La Fuentelt.
"Komisjon valmistub üleosariigiliseks häälte korduslugemiseks nagu need kandidaadid palusid," ütles Michael Haas valimiskomisjonist.
Ta lisas, et häälte lugemine algab nädala jooksul pärast seda, kui Steini kampaania on tasunud ära arve, mida komisjon alles kokku arvutab.
Steini kampaania peab koguma miljoneid dollareid, et tasuda kõigis kolmes osariigis häälte uuesti lugemise eest.
Steini veebilehe andmetel seitsmest miljonist dollarist, mis on tema sõnul vajalikud häälte ülelugemiseks Wisconsini ja Pennsylvania osariigis, kogutud ligi 5,3 miljonit. 
Valimiste eel tõstatati USA-s kahtlusi, et Venemaa võib sekkuda valimistesse.
Kandidaate kutsusid üles häälte ülelugemist nõudma valimisõiguse advokaadid John Bonifaz ja J. Alex Halderman. Nende sõnul tuleb tulemusi täpselt analüüsida.
Halderman aga ütles, et see, et neis kolmes osariigis oli valimistulemus erinev sellest, mida küsitlused prognoosisid, ei tulene ilmselt häkkimisest.
"Ainus viis teada, kas küberrünnak muutis valimistulemusi, on põhjalikult hinnata saadaolevaid füüsilisi tõendeid," kirjutas ta.
Wisconsini osariik annab võidu korral vaid 10 valijamehe hääle, Michigan 16 ja Pennsylvani osariik 20 valijamehe hääle.
Trump võitis valimised 290 valijamehe häälega, Clinton sai 232 valijamehe hääle.
Trump nimetas häälte ülelugemise palvet pettuseks
Tulevane preisdent Donald Trump ütles, et Rohelise Partei palve Wisconsini hääled uuesti üle lugeda on pettus.
Trump ütles, et isegi Hllary Clintoni sõnul tuleks valimistulemusi aktsepteerida.
"See on Rohelise Partei pettus ja selle valimise tulemusi peaks austama, mitte neid vaidlustama ja kuritarvitama, mida aga Jill Stein just teeb," ütles Trump pressiteates.
"See häälte ülelugemine on Jill Steini jaoks, kes sai kokkuvõttes vähem kui ühe protsendi häältest ja kelle nimi ei olnud paljudes osariikides valimissedelilgi, viis oma kohvrite täitmiseks rahaga, millest enamust ei kuluta ta kunagi selle naeruväärse ülelugemise peale," lisas Trump.
Allikas: ERR

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.