laupäev, juuli 08, 2017

TV | Afganistani varjatud epideemia – poiste seksiorjus

Afganistanis möllab varjatud epideemia, mille ohvriteks on poisid, kes sageli röövitakse ja sunnitakse seksorjusesse. Kohalik nimetus nähtuse kohta on bacha bāzī (sõna-sõnalt "mäng poistega").

Afganistanis on see pedofiilianähtus hirmuäratavalt jõudsalt pead tõstnud – kohalikus kultuuris aga ei nähta poiste pilastamises homoseksuaalsust või eksimust islamireeglite vastu. Seda peetakse üheks kultuuriliseks traditsiooniks.

Naiselikult riietatud noored poisid kannavad tugevalt segregeeritud ühiskonnas erilist sümboolset väärtust ning nende omamine annab märku sotsiaalsest staatusest, võimust ja mehelikkusest.

-Mis see on?

Mõjuvõimsad pealikud, politseinikud, poliitikud, ühiskonna eliidi hulka kuuluvad inimesed peavad tihti bacha'sid võimu- ja jõukusemärgina vahendab Postimees.
Mõnikord on poisid riietatud naiseriietesse ning tihti neid vägistatakse. Neid võidakse erapidudel kasutada ka tantsijatena.
Bacha bāzī ei peeta homoseksuaalseks käitumiseks, sest see on põlu all ja islami järgi keelatud, vaid pigem lubatud tegevuseks.

-Kui levinud see on?

«Naised on laste sünnitamiseks, poisid naudinguks» – nii kõlab paljudes Afganistani paikades tuntud ütlemine. Talibani valitsusperioodil 1996. kuni 2001. aastani oli vanaaegne komme keelatud.
Viimastel aastatel on see aga riigis taas pead tõstnud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.