laupäev, september 16, 2017

Ungari peaminister Viktor Orbán on võitmas migratsioonidebatti

Keegi Brüsselis ei taha seda kõva häälega välja öelda, kuid Ungari peaminister Viktor Orbán on võitmas migratsioonidebatti, teatab rahvusvaheline poliitikaväljaanne Politico.

Ungari peaministri immigratsioonivastane retoorika, tema vastuseis pagulaste ümberpaigutamisele ja piiritara ehitamine, võib küll saada Euroopa pealinnades halvakspanu osaks.
Aga kui vaadata lähemalt jutupunkte, mida EU liidrid räägivad täna ja milliseid poliitikaid on omaks võetud 2015. aasta kriisist alates, on selge, et Orbáni keelustamise eelistus on integratsiooni jutust võitu saanud.

Orbáni pikaajalist üleskutset rangemale piirikontrollile kinnitas ka Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker oma sel nädalal peetud kõnes, kus ta väitis: "Me kaitseme nüüd Euroopa välispiiri tõhusamalt."
Ka mitmetes teistes jutupunktides oleks kõnelejaks samahästi võinud olla Orbán, kuivõrd Juncker rõhutas jõupingutusi sisserändajate peatamiseks juba Aafrikas, enne Euroopa vetesse jõudmist. "Mis puudutab tagasisaatmisi: Inimestel, kel pole pole õigust Euroopasse jääda, tuleb saata tagasi oma päritoluriikidesse," ütles Juncker.
Kuigi Ungari ja Slovakkia kaotasid hiljuti lahingu Euroopa Kohtus pagulaskvootide üle, näitavad faktid siiski, et Brüsseli juriidiline võit on (seest) õõnes.
"Mitte keegi ei tunnista seda Brüsselis, aga jah, Orbáni narratiiv on valdav," ütles EU kõrge ametnik.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.