laupäev, juuli 23, 2016

Aserid ajasid narkoäri Mustamäe söögikohast!

Politseile juba ammu tuttavad ülikogenud narkoärikad andsid kolmapäeva keskpäeval Harju maakohtu suurimas saalis etenduse: narkokuriteos süüdistatavad kohtualused polnud nõus, et Postimehe fotograaf neid pildistab, ja tegid selle talle selgeks nii kehakeeles kui ka verbaalselt.



Üks vahi all olnud kohtualustest, Viktoria Alver, soovis fotograafile isegi füüsiliselt kallale minna ja tema takistamiseks läks tarvis eriüksuslastest politseinike jõudu. Kui fotograaf saalist lahkus, siis läks sõu edasi, sest kohale oli tulnud palju kohtualuste sugulasi ja tuttavaid, kellele tuli samuti korralikku etendust pakkuda.
Kohtu alla sattusid need üheksa inimest narkolasti tõttu, mille politsei avastas selle aasta alguses. Narkoäri pealik oli uurijatele juba 1990ndatest tuttav aser Ahmed-Aga Gašimov, hüüdnimega Alik. Seda, et tegu on aseriga, on siinkohal oluline märkida, sest just seda päritolu allilmategelased olid esimeste seas, kes hakkasid taasiseseisvunud Eestis narkoäri ajama.
Äri aeti restoranis
Nende diasporaa on üsna kokkuhoidev ja üldiselt on selle sees hästi teada ka eri rühmitused, seejuures jooksevad rühmituste piirid paljuski põlvkondade vahelt. Kui näiteks kurikuulus Eestis ja ka mujal Euroopas relva- ja narkoäri ajanud Ahliman Zeinalov on 37-aastane, siis tema ja 61-aastase Gašimovi vahele jääb veel mitu põlvkonda aserite kuritegelikke seltskondi. Üks iseloomulik ühenduslüli nende tegevuses on rahvuslikku sööki pakkuvad restoranid, mille varjus aetakse ka muud kui toitlustusäri.
1990. aastatel, mil Gašimov oma tegevust alustas, oli narkoäri hoopis teistsugune kui tänapäeval – ainete veole lisandusid tihti omavahelised arveteklaarimised, millel laibad taga. Gašimov kuulus ühte tolle aja jõhkramasse, Gennadi Okunevi järgi nime saanud Okuni jõuku, mille liikmed peeti kinni 2002. aastal.
Toona juhtus ühe Okuni jõugu liikme kinnipidamisel kurioosne lugu. Nimelt nägi kinni peetud jõuguliikme naine toimuvat oma lähedalasuva kodu aknast ja otsustas korteris olnud narkootikumidest vabaneda, visates need aknast välja. Tema õnnetuseks viskas ta kilekoti heroiiniga otse narkopolitseinike jalge ette.
Tollase uurimise käigus peeti kinni ka Gašimov, kelle korterist leiti kilo amfetamiini, 230 grammi heroiini, 20 grammi kokaiini, pool kilo marihuaanat ja umbes 3800 ecstasy-tabletti – tavapäratult suur assortii eri narkootikumidest. Gašimov saadeti toona viieks aastaks vangi, kust ta vabanes 2007. aastal.
Aastaid suutis ta seaduserikkumistest hoiduda – vähemasti korrakaitseasutuste silmis. Ent mingil hetkel läks Gašimov jälle vanale rajale tagasi ja hakkas narkoäri ajama. Keskkriminaalpolitsei sai tema jõugu tegevusele jälile eelmise aasta sügisel. Umbes samal ajal tuli infot ka Soome tolliametilt, sest nemad olid kinni püüdnud Rein Tarkuse (endise nimega Rein Alveri), kelle naine Viktoria Alver oli üks Gašimovi jõugu liikmetest. Soome toll oli Tarkuse narkootikumide üleveo pärast vahistanud ja kuna oli kahtlus, et see oli vaid üks osa suuremast narkotransiidist läbi Eesti Soome, moodustati eraldi uurimisgrupp, mis omavahel infot jagas.
Gašimovi seltskonna staap oli Tallinnas Kadaka tee ja Mäepealse tänava ristis asunud söögikoht Baku (tuntud ka kui Merci Bocu), mille üks administraator-baaridaam Kirty-Gea Paenurm samuti kohtuasjas süüdi mõisteti, sest tema tõlkis Gašimovi juttu hollandastega, kes narkootilist ainet vahendasid. Selles söögikohas vahetas Gašimovi jõuk omavahel infot ja kui kedagi oli vaja kätte saada, siis tasus tema käimiste kohta üldiselt sealt uurida.
«Gašimovil ja tema abilisel Andrei Jelinil oli läinud vett vedama üks varasem tehing, mille tõttu tekkisid neil rahaprobleemid. Seetõttu kogusid nad pikka aega raha linna pealt kokku, et Jelin siis rahaga Hollandisse saata,» selgitas keskkriminaalpolitsei menetlusbüroo talituse juht Ago Leis, kelle juhitud üksus uurimist läbi viis.

Kullerid kulutasid raha

Jelin läkski Hollandisse, aga vaid poolega rahast, mis sealsetele partneritele ei sobinud. Selle peale palus Jelin Gašimovil kogu raha kokku ajada ja see koos kulleritega Hollandisse kohale saata. Gašimovi kambas oli kullerite organiseerija just Viktoria Alver, kes siis autoga teed Rotterdami poole alustas.
Ta värbas kaasa veel kolm inimest – Juri Tšistokletovi, Vitali Gorelovi ja Julia Nepomnjaštšaja. Nii palju inimesi võeti kaasa seetõttu, et keegi võimaliku piirikontrolli puhul midagi ei kahtlustaks, ning selleks, et kui üks juht ära väsib, siis saab teine kohe edasi sõita. Tee peal aga selgus, et Jelin ja Alver olid kullerite «päevarahas» üksteisest mööda rääkinud ja kui seltskond pärale jõudis, siis oli suurem osa kaasa antud rahast juba kulutatud ning Jelinile anti üle vaid tuhatkond eurot.
Hollandlastele ei sobinud ka see variant, kuid nad otsustasid, et narkootilised ained – ligi kümme kilo (esialgu oli aine märg ja kaalus kümme kilo, ekspertiisi ajaks kuivas see kokku umbes viie kilo peale – J. V.) amfetamiini ning 10 201 tabletti ecstasy’t – antakse kulleritele üle ja kaks Hollandi passiga meest, Pedram Gholam Varnam Khasti ning Stephan Hiwat, tulevad koos Jeliniga lennukiga Tallinnasse, et siin rahaasjad korda ajada. Peale raha soovisid mehed veidi tutvuda ka Tallinna linnaga ja elada siin head elu.
Ega nad Hollandi allilma hierarhias väga kõrgel ei asetsenud, ent Tallinnas võtsid mehed toad ikkagi viietärnises lukshotellis Telegraaf. Siin tutvuti vanalinnaga ja käidi loomulikult söömas Gašimovi söögikohas.
Päev hiljem, 25. jaanuaril jõudis Eestisse ka Alver koos kulleritega. Nad peeti kohe Ikla piiripunkti juures kinni, sest keskkriminaalpolitsei oli auto peatamise maksu- ja tolliametiga kokku leppinud. Nende juurest leiti ka spordikott koos narkootikumidega. Hiljem peeti eri kohtades Tallinnas kinni ka Jelin, Gašimov ja hollandlased.
Kuigi kohtus näis Gašimovil ja tema kambajõmmidel üsna lõbus olevat, tuleb neil nüüd pikki aastaid trellide taga istuda.
________________

KARISTUSED

Ahmed-Aga Gašimovile määras kohus karistuseks kümme aastat vangistust, mida pikendati eelneva liikluskuriteo katseaja reeglite rikkumise eest 17 päevaga. Kokku konfiskeeriti temalt kriminaaltulu 9 728,62 euro ulatuses, mille hulka kuulus ka tema osalus restoranis Merci Bocu.
Andrei Jelinile määras kohus karistuseks kuus aastat vangistus. Temalt konfiskeeriti kriminaaltulu 8120 euro ulatuses.
Pedram Gholam Varnam Khastile ja Stephan Hiwatile määras kohus karistuseks viis aastat ja seitse kuud vangistus. Lisaks konfiskeeriti kogu neil kaasas olnud sularaha ning Apple iPad.
Viktoria Alverile määras kohus karistuseks neli aastat ja kaheksa kuud vangistust, millele lisati varasema karistatuse tõttu kolm kuud ja 27 päeva.
Juri Tšistokletovile ja Julia Nepomnjaštšajale määras kohus karistuseks kolm aastat ja üheksa kuud vangistust. Tšistokletovi karistust pikendati purjus peaga autojuhtimise eest veel kuue kuu võrra.
Vitali Gorelovile määras kohus tingimisi neli aastat ja kümme kuud vangistust viieaastase katseajaga.
Kirty-Gea Paenurmele määras kohus karistuseks tingimisi kolm aastat vangistust kolmeaastase katseajaga.
_______________
KOMMENTAAR
Vahur Verte
menetlust juhtinud riigiprokurör
Kuigi ligi viis kilogrammi amfetamiini ja 10 000 ecstasy-tabletti ei ole Eesti kontekstis kindlasti rekord- ega ka hiigelkogus, võib seda kriminaalmenetlust pidada kahtlemata õiguskaitseasutuste oluliseks töövõiduks. Keskkriminaalpolitsei tegi ligi pool aastat väldanud varjatud menetluse kestel koostööd kolleegidega nii Soomest kui ka Eesti maksu- ja tolliametist ning kokkuvõttes õnnestus tõendada mitte üksnes kullerite, vaid ka rahvusvahelist narkovedu organiseerinud Ahmed-Aga Gašimovi ning Hollandi-poolsete vahendajate süü.
Samas tuleb kahjuks tõdeda, et peatselt pensioniikka jõudvat Gašimovit on varem mitu korda narkokuritegude eest karistatud, sealhulgas pikaajalise reaalse vangistusega, ent see ei suunanud teda õiguskuulekale teele. Seetõttu peabki Gašimov kolmapäeval kohtus kuulutatud otsuse järgi veetma järgmised kümme aastat vanglas ja tagatipuks ei saanud ei Gašimov ega tema kuriteokaaslased ka rikkamaks – peale selle, et nad pidid narkootikumide ostuks laenu võtma, konfiskeeriti kohtuotsusega neilt kriminaaltulu enam kui kahekümne tuhande euro ulatuses.

Allikas: POSTIMEES

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.