kolmapäev, september 14, 2016

Kaljurand avaldas PPA tõendi oma Eesti kodakondsuse kohta!


Presidendiks kandideeriv Marina Kaljurand avaldas teisipäeva hilisõhtul politsei- ja piirivalveameti (PPA) väljastatud tõendi, milles amet kinnitab, et Kaljurand omandas Eesti kodakondsuse sünniga.
"Politsei- ja piirivalveamet tõendab, et Marina Kaljurand on omandanud Eesti kodakondsuse sünniga," seisab digitaalselt allkirjastatud dokumendi koopias. "Tõend on antud esitamiseks Vabariigi Valimiskomisjonile," lisab dokument kuupäevaga 12. september.
"Osad EKRE juhtpoliitikud käivad mööda riiki ringi ja räägivad, et mina ei tohiks kandideerida Eesti presidendiks, kuna ma polevat sünnijärgne Eesti kodanik. See on vale," märkis Kaljurand Facebooki-postituses.
"Ent kuna sõnast kõigile ei piisa ja ei piisanud ka siseministeeriumi korduvatest kinnitustest, et see on nii, olen palunud, et siseministeerium avaldaks kõik vajalikud dokumendid ja annaks oma hinnangu avalikult, et see teema oleks lõplikult päevakorrast maas - kuigi minule on siseministeerium ja PPA kinnitanud seda korduvalt, viimati üleeile."
"Minu ema on sündinud Eesti Vabariigis, ta oli Eesti kodanik, ka minu ema isa oli minu ema sünnihetkel samuti Eesti kodanik, mina olen sünnijärgne Eesti kodanik," lisas Kaljurand.
NB! PROTOKOLLIS ON TEISED ANDMED!
Riigikogu EKRE fraktsioon palus siseministeeriumilt arhiiviandmeid presidendiks kandideeriva Marina Kaljuranna Eesti kodakondsuse saamise kohta, kuigi ministeerium on teatanud, et Kaljurand on sünnijärgne Eesti kodanik. Siseministeerium kinnitas teisipäeval, et alustas dokumentide läbivaatust Kaljuranna enda palvel.
EKRE fraktsioon esitas siseminister Hanno Pevkurile kirjaliku küsimuse, milles märkis, et presidendi valimise seaduse järgi saab presidendiks kandideerida üksnes sünnijärgne Eesti kodanik.
"Sellest seaduse nõudest kinnipidamise kontrolliks on olemas kaalukas avalik huvi, saamaks kinnitust, et Marina Kaljurand on sünnijärgne Eesti kodanik. Selleks palume arhiiviandmeid Marina Kaljurannale Eesti kodakondsuse andmise kohta. Vastavaks kinnituseks saavad olla dokumentaalsed andmed tema vanemate ja vanavanemate kuulumise kohta Eesti kodanike hulka enne 17. juunit 1940 ning see, kas Marina Kaljurand sai kodakondsuse naturalisatsiooni korras või mõnel muul tingimusel," küsis EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme.
EKRE palus koos vastusega neile edastada Kaljuranna Eesti kodakondsust tõestavate dokumentide koopiad.
Helme tunnustas Kaljuranna otsust
Martin Helme tunnustas kolmapäeval Marina Kaljuranna otsustas esitada siseministeeriumi tõend oma sünnipärase kodakondsuse kohta.
"Marina Kaljurand oleks muidugi võinud selle tõendi hankida juba kevadel, mil avalikkuses hakkasid ringlema spekulatsioonid tema kodakondsuse saamise kohta. Palju oletusi ja kahtlusi oleks jäänud õhku paiskamata. Aga parem hilja kui mitte kunagi," ütles Helme erakonna pressiesindaja vahendusel.
Helme sõnul ei ole EKRE Kaljuranda kodakondsusteemaga rünnanud või teda süüdistanud, vaid "nõudnud selgust ja küsinud, kus on vettpidavad tõendid". Helme sõnul on loomulik, et riigi presidendi asjad peavad olema täiesti läbipaistvad.
"Kaljurand on oma sõnades Eesti patrioot, kuid meie hinnangul on ta oma senises poliitilises tegevuses toetanud Eestile kahjulikke ja Venemaa huve esindavaid seisukohti. Näiteks toetab ta Eesti-Vene piirileppe ratifitseerimist, millega Eesti vabatahtlikult loobuks 5,2 protsenti Tartu rahulepingu järgsest Eest territooriumist," ütles Helme. "Erinevalt oma Läti ja Leedu kolleegidest keeldub Kaljurand Venemaalt välja nõudmast okupatsioonikahjusid. Ta on väljendanud ka seisukohta, et Eestile kuuluv Petserimaa ja Narva jõe tagused alad ei ole okupeeritud."
Helme sõnul võib seetõttu tekkida küsimus, kelle huve Kaljurand esindab. "Rõhutan, see ei ole rünnak või süüdistus. Need on igati õigustatud küsimused võimalikule riigipeale, kes on põhiseaduse järgi kõrgeim riigikaitse juht," ütles Helme.
Allikas:ERR
Reimo Sillamaa: "Kas see on mingi nali või? Tänases Eestis ei saa ametkondi usaldada, sellist tõendi võib välja anda ka ülemuse käsu peale, See aga pole mingi tõend."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.