reede, september 09, 2016

Soome endise politseijuhi sõnul pole migratsioon riigis kontrolli all.


Soome endise politseijuhi Mikko Paatero sõnul pole migratsioon riigis kontrolli all, vahendasid rahvusringhääling Yle ja uudisteagentuur STT. Paatero ütles rahvusringhäälingule Yle, et muu hulgas värbavad migratsioonikeskustes kurjategijate jõugud eitava vastuse saanud turvapaigataotlejaid. Paatero hinnangul võivad eitava vastuse saanud migrandid moodustada Soomes ka täiesti uusi kuritegelikke jõuke.
Paatero avaldab neljapäeval raamatu, milles käsitleb Soome sisejulgeolekut.
Paatero ütles rahvusringhäälingule Yle, et muu hulgas värbavad migratsioonikeskustes kurjategijate jõugud eitava vastuse saanud turvapaigataotlejaid. Paatero hinnangul võivad eitava vastuse saanud migrandid moodustada Soomes ka täiesti uusi kuritegelikke jõuke.
Endine politseinik süüdistas siseministeeriumi ühtlasi probleemide teadlikus silumises.
"Mõned ametnikud on öelnud, et seoses sisserändajate ja pagulastega kujunenud olukord on kontrolli all. Nii see muidugi ei ole," ütles Paatero uudisteagentuurile STT.
Ta lisas, et politsei on probleemidest samuti vaikinud.
"Vastuvõtukeskustes pole märke organiseeritud tegevusest," lükkas Paatero väited Twitteri vahendusel tagasi siseministeeriumi kantseleiülem Päivi Nerg.
Paatero kinnitusel moodustavad eraldi ohu isikud, kes ei soovi vabatahtlikult riigist lahkuda ja kellel on sõjaväeline taust.
Uudisteagentuuri küsimuse peale, kust taolised andmed pärinevad, vastas Paatero, et piisavalt informatsiooni olukorra kohta liigub ka peavoolumeedias ja üldsuses.
Politseiameti kõrge ametniku Timo Kilpeläineni sõnul pole politseile teada ükski Paatero kirjeldatud julgeolekuoht ja politsei teavitab kõikidest vahejuhtumitest faktipõhiselt.
"On kindlasti võimalik ja isegi tõenäoline, et vastuvõtukeskuste sarnastes kohtades esineb organiseerumist või isegi teatud hierarhiat, kuid esialgu pole mingeid tõendeid, et oleks tõepoolest aset leidnud midagi, millest võiks kujuneda julgeolekuoht," rääkis Kilpeläinen.
Politseiametniku sõnul pole mingeid fakte ka väite kinnituseks, et eitava vastuse saanud turvapaigataotlejad oleksid moodustamas kuritegelikke ühendusi.
"Palju tõenäolisem on, et turvapaigataotlejad langevad kuritegelike organisatsioonide ohvriks ja neid sunnitakse näiteks prostitutsioonile, salakaubaveole või inimsmugeldamisele," lisas Kilpeläinen.
Ametniku info kohaselt on sõjaväelise taustaga turvapaigataotlejaid kõige rohkem kümnetest kuni mõnesajani. Turvapaigaotsust ootab Soomes praegu 14 000 sisserändajat ja pagulast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.