reede, november 25, 2016

Austria presidendikandidaat tahab ELi kuulumise referendumile panna

Austria Vabaduspartei (FPÖ) presidendikandidaat Nobert Hofer ütles, et sooviks korraldada riigis referendumi Euroopa Liidu liikmesuse üle, juhul kui liit pärast Suurbritannia lahkumist tsentraliseeritumaks muutub.
Hofer rääkis oma plaanist neljapäeval BBC eetris olnud intervjuus, vahendas Politico.
Veel suvel kinnitas Hofer, kes oli varemgi võimalikust ELi referendumist rääkinud, et ei poolda siiski Austria lahkumist Euroopa Liidust.
Varem on tema vastaskandidaat Alexander van der Bellen öelnud, et ELi liikmesuse referendumist rääkides mängitakse tulega. Arvamusküsitluste järgi pooldas suvel austerlastest 30 protsenti liidust lahkumist ja 52 protsenti oli selle vastu.
Austrias toimuvad korduspresidendivalimised 4. detsembril. Maikuiste valimiste tulemused tühistati konstitutsioonikohtu otsusega, sest häälte kokku lugemisel ja posti teel antud häälte menetlemisel oli ebakorrapärasusi. Toonased valimised võitis napilt van der Bellen, kelle juured on seotud Eestiga.



Nimelt põgenesid van der Belleni Pihkvas elanud vanavanemad 1919. aastal lastega bolševike eest Eestisse. Tema isa Aleksander sai 1934. aastal Eesti kodakondsuse. 1941. aastal asus ta koos oma teise abikaasa, eestlanna Alma Sieboldiga ümber Saksamaale. Saksa põgenikelaagrist jõudsid nad lõpuks Viini, kus sündis nende poeg Alexander. Viinile läheneva Punaarmee eest põgenes perekond Lääne-Austriasse Tirooli maakonda Kaunertali, kus Alexander üles kasvas.
Arvamusküsitluste kohaselt on Hoferi ja van der Belleni toetus praegugi üsna võrdne.
Austrias on presidendiamet üsnagi tseremoniaalne. Samas on presidendil õigus saata laiali parlamendi alamkoda ehk riiginõukogu ja algatada üldvalimisi.
Allikas: ERR

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.