teisipäev, november 29, 2016

Migrandid väidavad, et nad surevad Leedus nälga

Migrandid väidavad, et nad surevad Leedus nälga, kirjutab Express. Pagulased põgenevad Balti riikidest Saksamaale. Siin on vaid üks erand - Eesti. Eestist on vaid vähesed põgenenud, sest maksumaksja kuludes on nüüd üks lahter juures: "PAGULASE ÜLALPIDAMINE" !

90-st Leetu paigutatud Iraagi ja Süüria pagulasest on tänaseks juba 72 Leedust jalga lasknud.
Läti Punase Risti teatel on 63-st Lätti paigutatud pagulasest rohkem kui pooled Lätist lahkunud.
Mohamed Kamel Haj Ali, 52, poepidaja Süüriast, kes elab hetkel Ruklas (Leedus) kurdab: "Türgist Kreekasse minnes oli meie lõppeesmärgiks jõuda Saksamaale või Hollandisse. Kuid maismaatee Kreeka kaudu oli suletud, seega meil ei jäänud muud võimalust kui liituda ümberpaigutamise programmiga, mis tõi meid siia."
Haj Ali ilmselgelt ei rõõmusta Leetu saabumise üle. Ta ütleb: "Need, kes on läinud Saksamaale räägivad, et nad põgenesid Süüriast pommisurma hirmus, kuid Leedus oli oht, et nad surevad nälga. Seega võtsid nad riski ja lahkusid Leedust Saksamaale." Haj Ali kinnitab, et kõik nad on nüüd eluga rahul Saksamaa pagulaskeskuses, seal pidavat elu parem olema kui Balti riikides. Mõned isegi hävitavad oma isikut tõendavad dokumendid, lootuses taotleda uuesti asüüli mõnes rikkamas riigis nagu Saksamaa.
Balti riikides on toetused piiratud. Leedu maksab perele, kus kaks vanemat ja kaks last, 450 eur kuus esimesed pool aastat. Seejärel makseid vähendatakse poole võrra.
Seevastu naaber Eesti pakub koos rahaliste hüvedega tasuta majutust 2 aastat. Eestisse paigutatud 77-st pagulasest ei ole ükski kadunud, kinnitab Eesti siseministeerium.
EU on hädas 160 000 põgeniku ümberjaotamisega. Vaid umbes 7500 on siiani suudetud programmi raames liikmesriikidesse ümber paigutada. Poola on keeldunud oma kvooti (7000) aktsepteerimast, Slovakkia peab skeemi läbikukkunuks, Ungari on samuti kvoodid tagasi lükanud.
Läti siseminister Rihards Kozlovskis ütles: "Me ei saa neid jõuga siin kinni hoida."
Läti parlamendi kodakondsus-, migratsiooni- ja ühiskondliku sidususe komisjoni esimees Ilmārs Latkovskis aga vihjab väikestele abirahadele: selleks, et muuta pagulastele Lätti jäämine atraktiivsemaks, tuleks nende toetusi tõsta "tasemele, mis oleks meie mitte-jõukale elanikkonnale väga vastumeelne".
Allikas: Express

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.