reede, detsember 02, 2016

AJALUGU | Eile oli 1. detsembril 1924 toimunud punamässu aastapäev.

Eile oli 1. detsembril 1924 toimunud punamässu aastapäev. Selle ettevalmistajatest ja läbiviijatest võiks nimetada tuntumatest Jaan Anveltit, kes on praeguse valitsuse siseminister Andres Anvelti vanaisa.

Puna-Venemaa toetas relvastatud mässu enam kui 150 000 kuldrublaga. Mässu ettevalmistamiseks anti lisaks suuri rahasummasid Eesti markades.
Vabatahtlikke mässulisi Eestis värbas kommunist Jaan Anvelt, kes sai selleks Kominternilt suurt rahalist toetust. Viimane oli üks mässuplaani koostajaid. Jaan Anvelt oli määratud ka punamässu poliitiliseks juhiks.
See oli ebaõnnestunud võimuhaaramise katse, mille eesmärgiks oli kehtestada relvajõul kommunistlik valitsus ja liita Eesti Nõukogude Liiduga.
Kommunistliku mässu ohvreid oli Eesti Vabariigile ustavate kodanike seas kokku 26 - teedeminister Karl Kark, 12 sõjaväelast, 5 politseinikku, 1 riigiteenistuja ning mitmeid tsiviilisikuid (neist 4 töölist). Mässu käigus hävitati mitu silda ja kaaperdati 2 lennukit.
Umbes 200 relvastatud riigipöördekatses osalejast (kes on nimeliselt teada) sai tulevahetustes surma 13, hiljem vahistati veel üle 500 mässuga seotud inimese.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.