neljapäev, juuli 06, 2017

KOHUTAVAD BALTI RIIGID: pagulased on pettunud ja lõksus kõledates Balti riikides

Paljud pagulased, kes on ümberpaigutatud väikestesse Balti riikidesse, seisavad silmitsi võõrandumisega ja vaesusega ning "põgenevad" mujale Euroopasse kirjutab Briti rahvusringhääling BBC.

See on peavalu Euroopa Liidule, olles juba haaratud kibedasse vaidlusesse Poola, Tšehhi ja Ungariga pagulaste vastuvõtmisest keeldumise üle.

"Nad ei anna meile midagi"

Eritreast pärit Mekharena, kes saabus Itaalia kaudu Lätti aasta tagasi, on nördinud. Ta kurdab, et talle ei antud sihtkoha osas valikut ja ta sai teada alles päev enne lendu, et ta viiakse Lätti.
"Kõikjal Euroopas on palju eritrealasi. Nad suhtlevad omavahel. Me kõik teame, et Saksamaa annab neile korteri ja 400€ taskuraha. Aga Läti ei anna neile midagi - ainult 139€ kuus," rääkis Mekharena BBC Russiale.
Riias on raske selle raha eest üürida isegi ühetoalist korterit. Läti aga ei plaani toetusi tõsta.
"Sellised on meie riigi toetused ja me ei saa maksta inimestele rohkem - me ei ole seda tüüpi riik," ütles Läti seimi siseasjade komisjoni esimees Ainars Latkovskis.
"Nad võivad loomulikult otsida tööd. Kuid Läti seaduste kohaselt peavad nad korraliku töökoha leidmiseks rääkima läti keelt ning selle õppimine võtab tavaliselt aastaid," lisas Latkovskis.
"Enamik ei suudaks siin ellu jääda (toime tulla). Nad ei suuda aktsepteerida Läti ja Saksa toetuste erinevust. Paljud neist on Euroopasse tulemiseks laenanud raha ja peavad selle (inimkaubitsejatele) tagasi maksma," rääkis Mekharena. Ta ise laenas inimkaubitsejatelt 3000 dollarit.
Latkovskis rõhutab, et tegelikuks probleemiks on siiski sõjategevus Süürias ja see tuleb lahendada.
Leedu ei erine Lätist - 349 põgenikust 248 lahkusid Leedust koheselt peale pagulasstaatuse saamist. Leedu toetused pagulastele varieeruvad vahemikus 102 - 204€ kuus.
Eestis on olukord sarnane - 136 saabunud kvoodipagulasest 79 on juba lahkunud Euroopasse. Pagulasele antakse Eestis 139€ kuus (BBC siinkohal ei räägi muudest hüvedest nagu nt tugiisikud, korterid, muud toetused jne).
Kui varjupaik on antud, saab pagulane vabalt liikuda Euroopa Liidus, ühineda sõprade ja perekonnaga Lääne-Euroopas - ning sealjuures on Balti riigid täitnud oma kohustuse kvoodipagulaste vastuvõtmise osas.

Muret teeb rahvuslus

Paljud inimesed Baltikumis, eriti rahvuslased, TOETAVAD Poola, Tšehhi ja Ungari otsust keelduda pagulastest.
23 Läti parlamendiliiget allkirjastasid dokumendi, milles kutsutakse Euroopa Komisjoni üles mitte rakendama sanktsioone kolme Visegradi riigi suhtes.
(siinkohal kuhu jäid Eesti parlamendiliikmete toetusallkirjad???).
"Nad ei viibi Lätis kaua, peaaegu kõik on lahkunud. See näitab, et nad tegelikult on parema elu otsijad," ütles karlis Kreslins, üks allakirjutanutest patriootlikust Läti Rahvuslikust Liidust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.